Eindhoven te gekste!

Eindhoven, voor mij een stad die mij weinig zei. Een modern centrum met weinig historische charme. De stad van PSV en uiteraard van Philips. Vorige week ben ik echter zeer positief verrast! Ik mocht mee met de excursie van het provinciaal bouwheerschap Groningen waar we Eindhoven en omstreken bezochten. En wat blijkt? Eindhoven is een onwijs hippe stad met veel industrieel erfgoed. Ik neem je mee naar de leukste plekken.IMG_7806

In de jaren ’90 vertrok Philips uit Eindhoven en liet daar een enorm fabrieksterrein achter, namelijk Strijp S, T en R. Voor de gemeente natuurlijk een enorme schrik, want wat moet je met 31 ha verlaten gebied midden in je stad? Daar hebben ze gelukkig een goed antwoord op gevonden, want inmiddels is Strijp S het middelpunt van de creatieve sector. Je vindt er bedrijvigheid, horeca, shops, woningen, urban sport, evenementen en vanaf nu ook opleidingen in de technisch, creatieve hoek.

IMG_7841IMG_7834IMG_7833IMG_7821

Zowel de buitenruimte is inspirerend, zoals hierboven te zien is, maar ook zeker de binnenruimte. De verschillende horecatentjes zijn geheel in stijl met de oude fabrieksgebouwen ingericht en op het plein kan je met een Lamzac heerlijk chillen onder het genot van een drankje, muziekje en vers gegrilde hamburger. De oude leidingenstraat is nu voorzien van groene hangplanten.

Wat je binnen allemaal kunt vinden, varieert van een BMX-park, muziekstudio van rapper Fresku, prachtige restaurants tot de nieuwste variant van een shoppingmal: Urban Shopper en Vershal Het Veem.

IMG_7823IMG_7830

Restaurant Radio Royaal is een geweldig staaltje van industriële inrichting en bevindt zich in het voormalige energiehuis van Philips. De grootte van het pand (1300 m2!) is in stand gehouden en schaars ingericht waarbij de stalen constructies zichtbaar zijn gebleven en de tegelvloer een heerlijk grafisch accent geeft.

IMG_7820IMG_7815IMG_7814IMG_7813IMG_7816

In vershal Het Veem vind je verschillende marktstalletjes à la La Boqueria in Barcelona. Elke keer als je een hoek om gaat, loop je weer tegen een bedrijfje aan waar je nog meer lekkers kan kopen. Zo zit er een bierwinkel, brouwerij en proeflokaal in één, een kraam waar je elke bereiding van eieren kan vinden bij Eigewijs, voor een snelle hap ga je naar Woeste Burgers en bij De Mannen van Deeg koop je ambachtelijk brood. Ontdek het zelf!

IMG_7858IMG_7856IMG_7853IMG_7848IMG_7852IMG_7854

Een hipper winkelcentrum dan Urban Shopper vind je niet. In de oude fabriekshal zijn kleinschalige winkels gevestigd in een soort houten romneyloodsen. Mijn persoonlijke favorieten zijn fietsenwinkel Velo d’Anvers, kapper The Next Best Barber en designmeubelwinkel de Zitfabriek! Maar ook voor hippe kinderkleding, gepersonaliseerde gympen en een heuse platenwinkel zit je hier goed.

En nu heb ik het alleen nog maar over Strijp S! Ook Strijp R kan ik niet achterwege laten, want hier is niemand minder dan ontwerper Piet Hein Eek gevestigd! Hij kocht het RK-complex waar vroeger keramische onderdelen werden gemaakt voor de alom bekende radio’s en televisies van Philips. Hij maakte een pareltje van dit fabrieksgebouw en nu zitten er de werkplaats, showroom, expositieruimte en Piet Hein Eeks restaurant. Een plek waar je uren rond kan lopen!

IMG_7790IMG_7801IMG_7802IMG_7792

En last but not least: Strijp S is het toneel van het jaarlijks terugkerende Dutch Design Week! Kortom, ik kom graag nog een keer terug in Eindhoven!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s