Ik wil een vloerkleed, maar welke?

Een vloerkleed geeft je ruimte net even dat beetje extra. Maar er zijn zo veel verschillende materialen, kleuren en afmetingen om uit te kiezen dat je uit besluiteloosheid maar niks hebt liggen. Ik geef daarom hier een aantal tips bij het kiezen van het juiste vloerkleed.

Bepaal de plek

Een vloerkleed kan je op verschillende plekken kwijt. Vaak denk je aan een vloerkleed bij de bank en salontafel, maar probeer ook eens een vloerkleed onder de eettafel, in de hal, bij een knus leeshoekje of in de slaapkamer. Een trend is om ook buiten vloerkleden te gebruiken om zo de woonruimte optisch te vergroten naar buiten. Je kan er ook voor kiezen om in een grote, loftachtige ruimte, de verschillende woonsferen te benadrukken met een eigen vloerkleed, zoals in het Vitrahaus is gedaan. Het ronde gele vloerkleed hierboven bakent de leeshoek mooi af.

Een vloerkleed per woonsfeer: in de werkruimte een vierkant kleed en bij de zithoek een ronde (Bron: vitra.com)

Een vloerkleed per woonsfeer: in de werkruimte een vierkant kleed en bij de zithoek een ronde

Bepaal de afmeting en vorm

rond vloerkleed voor contrast

Een rond vloerkleed zorgt voor contrast bij rechte vormen

De grootte van je vloerkleed is zeer bepalend voor het effect. Heb je een kleine ruimte, kies dan juist niet voor een klein vloerkleed. Dit zorgt er voor dat de ruimte nog kleiner lijkt. Ga juist voor een kleed dat zowel onder je salontafel als onder de bank door loopt. Daarmee vergroot je de ruimte optisch. Dit doe je ook als je in een grote ruimte de bank los in de ruimte hebt staan. Wil je in een brede ruimte juist een lang effect geven, dan kies je voor een smal kleed in de lengterichting. Andersom geldt hetzelfde natuurlijk. Bij de eettafel kies je voor een vloerkleed dat ongeveer 60 tot 100 cm groter is dan de eettafel met stoelen. Zo kan je de stoelen ook nog naar achteren schuiven. Heb je veel rechthoekige of vierkante elementen in je interieur, dan kan een rond vloerkleed een mooi contrast geven. Je brengt er ook wat meer warmte in. Heb je liever een strak en modern interieur, hou dan vast aan de rechte vormen. Meerdere vloerkleden over elkaar heen zorgen voor een speels effect. Pas wel op dat ze bij elkaar passen qua vorm of kleur.

Kies een kleur en patroon

Vloerkleden zijn er in veel verschillende kleuren. Lichte kleuren doen het goed op donkere vloeren en zorgen vaak ook voor een luxe sfeer. Ze geven natuurlijk wel snel vlekken, dus kijk uit als je (jonge) kinderen hebt en leg hem bij voorkeur ook niet onder de eettafel. Donkere kleuren passen goed in een licht interieur of waar voldoende licht binnen komt. Donkere kleuren absorberen het licht namelijk. Felle kleuren halen je interieur op, maar pas het met mate toe! Zorg bijvoorbeeld dat de kleur elders in je interieur terug komt. Te veel verschillende kleuren maken het geheel te druk.

Felgeel gekleurd vloerkleed combineert prachtig met de gele bank in een verder licht interieur

Een felgeel gekleurd vloerkleed combineert prachtig met de gele bank in een verder licht interieur

 

Uiteraard zijn er ook verschillende patronen te vinden. Moderne kleden hebben vaak een grafisch patroon, terwijl klassieke kleden meer sierlijke patronen hebben. De bekende perzische kleden of kelims zijn vaak rijk gedecoreerd. Deze kan je overigens ook in een recoloured versie krijgen.

Grafische vloerkleden passen zowel in een modern als scandinavisch interieur

Grafische vloerkleden passen zowel in een modern als scandinavisch interieur

 

Kies het materiaal

Wollen kleden zorgen voor een mooie warme uitstraling. Het voelt ook warm en zacht aan. Bijkomend voordeel is dat het geluiddempend werkt. Als je het kleed vaak wilt schoonmaken, kan je beter niet voor wol gaan, omdat het een gevoelig product is. Kies dan liever voor een katoenen of kunststof kleed. Katoenen kleden nemen snel vocht op en zijn dus niet zo geschikt voor bijvoorbeeld de badkamer. Voor buiten of in de kinderkamer zijn tegenwoordig erg leuke kunststof kleden te koop. Handig in de schoonmaak en ze slijten nauwelijks.

De woonkamer wordt buiten doorgezet met een kunststof vloerkleed

De woonkamer wordt buiten doorgezet met een kunststof vloerkleed

Een natuurlijke uitstraling krijg je met een vloerkleed van sisal, jute, zeegras of kokos. Mooi in een basic interieur!

Sisal zorgt voor een natuurlijke uitstraling

Sisal zorgt voor een natuurlijke uitstraling

Kies de structuur

Tenslotte kan je nog kiezen wat voor structuur je wilt. Ga je voor een luxe, warme uitstraling? Kies dan een hoogpolig vloerkleed. Deze zijn wel lastiger te stofzuigen, dus minder geschikt voor de eettafel, maar bijvoorbeeld heerlijk om in de slaapkamer neer te leggen! Laagpolige kleden zijn geschikter voor ruimtes waar veel wordt gelopen of waar je met stoelen moet kunnen schuiven. Ze slijten ook minder snel. Ze zorgen voor een strakkere uitstraling. Hip zijn ook de gebreide of gehaakte kleden. Ook warm aan je voeten en ze geven een mooi ambachtelijk beeld.

Combineer je gehaakte vloerkleed met een gehaakt kussen of poef bijvoorbeeld

Combineer je gehaakte vloerkleed met een gehaakt kussen of poef bijvoorbeeld

Foto’s van o.a. Vitra, VTwonen, House Doctor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s